Saturday, May 28, 2011

ayuh la kita makan

this was on thursday
ada revision class ngan Duncan until 1pm
sebelum balik rumah
terus lajak singgah city
sebab nak cari my breakfast cereal: the best cereal dalam alam semesta, CRUNCHY NUT!!
i never get tired of this type of cereal la
since datang sini october 2009
until now, may 2011, every morning mesti kena hadap yang tu
apa depa letak ntah
sedap semacam je!
i can eat a bowl full of crunchy nut and milk every morning weih
even sahur pun makan yang tu!
eh tapi, time makayah mai
terus tak makan pulak
sebab? sebab mak selalu prepare breakfast yang lagi marvellous!!!

eh, laaa..
tersasar cerita, pfft..
nak bagitau lepas beli the super sedap crunchy nut and barang dapur sikit2 kat Sainsbury
me, yana ngan mek terus melepak kat satu italian restaurant ni, Cafe Italiana
lagi 3 orang tak ikut
so kami melepek perabis duit 3 orang je
asalnya nak minum2 or having an ice-cream je
sekali time baca menu
ada pulak certain food yang halal!
wah apa lagi, harus la gedik kan
dan2 lapaq nuh!

and surprisingly, very cheap okeh!!!

dalam kedai. kami ambik corner spot, ada sofa. boleh dok bersila bising2 tak dak orang kacau :D

yana, si camera-conscious. hikhikhik

pilih kak. sila makan sampai kenyang..


abang waiter ni comel tau! sekali tengok time dia senyum tu macam Tobey Maguire (alaa, si spiderman tu!).

sejak belakangan ni, asal keluar pi makan je mesti nak lemonade tau. tapi lemonade kat sini bukan cam biasa weih, yang ni victorian punya. lagi sedaaapp! ada rasa ginger and herbs. ohho, fret not, tak dak alcohol apa tau. dah check ingredients semua :)

yana punya hot choc. lama tak tengok latte art atas air. costa pun jarang dah buat lawa2 macam ni. eh, lagipun la ni dah panas. selalu mintak ice je.
hot choc ni pun sedap! mek tak mintak air, sebab dia tak suka air manis. anti betul la ngan air manis2 ni. dia kelantanese pelik sikit, dah la tak suka manis, suka pedas pulak.

starter: home-made mix vegetable soup with garlic bread. aaaa, sedap ah! camna la nak buat soup sedap camni? mak saaaangat suka soup2 camni tau. kalau pi makan, orang lain semua ambik heavy course, mak still soup je. kena belajaq ah camni!

main course yana: omelette with chicken, pepper ngan apa ntah. with salad n chips.

main course mek: jacket potato with salmon and cheese, serve with salad ngan chips.

hahaha mine, si penggemuk makan banyak! i had the home-best lasagne with salad ngan chips. dalam menu states this is their speciality. and, yeah! marvellous!!

punah lagi diet. tapi tak pa, janji hati gembira!!

muka ceria riang ria sebab kenyang dah murah!! boleh mai lagi nih..

by the way, total semua tu £20.20 sahaja!!!
cheap kan?? kalau convert pun baru RM100..
makan kat Xanana lagi mahal and portion sikit tau
hah, jom pi makan lagi weih!!

Wednesday, May 25, 2011

the celebration

excited sebenarnya nak update pasai besday ni
tapi posa kan yesterday
so adalah over penat, tekelepet :(
subuh 3am - maghrib 9pm --> pitam!

got a lot of lovely wishes
and thank you!
tak kisah la private chat ke, inbox ke, fb wall ke, call ke, text ke, face-to-face ke
i really appreciate
i do, really!!

so ni some of the pics
on the day itself, i wore my pretty sundress
at least, i think i look good (read:pretty!!) la that day!!
hahaha
complete with manicure, pedicure, sephora body butter and so-soothing fuzzy peach shower gel
sangat heaven okeh!
besday girl kena over
dok je dalam bilik
semua depa yang prepare
thanks to my kind hearted housemates!!

p/s: my pic cannot be included here. sebab tak pakai tudung. ye la, kami je kan. i promised cik kak to send my pic with the dress, tapi unfortunately the pics dalam camera mek n kayla. tak sempat pulak nak mintak kat depa tadi. esok ok? hahaha sori!

ahad malam isnin tu dah celebrate
tapi yang ni macam surprise ah
unexpected!
pandai dah depa sekarang
kayla siap belakon nangis2 bagai
well done babes!! *clap2* muahaha

mid-nite feast.

esok tu, 23rd may baru la celeb betul2
kayla with her superb laksa
intan with her infamous seaweed soup
yana with her marvellous oreo cheesecake
wazap with her creamy yummy cocktail punch
and mek, the greatest chef, with her sesame oil fried rice (ohho, serius sedap. try la goreng nasik guna sesame oil weih. unique taste with nice smell!)
hikhikhik, hari tu diet adalah diharamkan
punah 2 minggu punya kerja kuat!

punch tu dlm fridge. as a dessert kan. lepas tu lupa dah nak amik gambar. tu la, kalut sangat makan :(

ni yana punya first attempt in baking a cheesecake.very menjadi and sedaaaapppp!!!

pagi tu, depa keluar pi grocery shopping (besday girl dok rumah, lepak dalam bilik.) then mek balik, dia beli mocha ice blended ni. aahhhhh, mau tak best jadi besday girl!
eh, ni dah nak habis, baru teringat nak ambik gambar kan..

apart from kami 6 orang,
tika, najah, ika ngan mie pun mai jugak rumah
kira betul2 habis celebration ni around 11.30pm
then gather kat bilik pulak
session bukak hadiah :)

mek bagi dress Dorothy Perkins ni. cantik kan?

dengan novel ni! ok, dah start baca petang tadi :)))

intan masuk bilik senyap2 time semua orang kat bawah tengah celebrate. dia mai letak kotak hitam tu, and replace my red roses with the pink roses and carnations! so sweet!!!! the red roses petals tu dia tabur keliling hadiah tu.

hehehe intan bagi silver anklet with heart charm dalam kotak hitam tu. lama tak pakai anklet weih. best pulak pakai sekarang!

tika bagi ni

crystal keychain with Swarovski elements! lawaaaa... nak guna pun sayang nih! nak gantung kat mana mahal2 camni kan? err, mungkin kat handbag baru nanti?? lalala

and also, thanks lynn, for the sweet post!

terima kasih semua
sobs, saya terharu
betuuuulllllll!!! sangat terharu tau T__T
i love u all
semoga kita semua sentiasa dirahmati Allah, amiinnn...

Sunday, May 22, 2011

make me smile :)


its a day before my 22nd birthday
got a lot of wishes and doa
thank you!

but the most priceless and happiest moments are:

1. skyping with my beloved makayah straight away after mandi pagi tadi. actually ayah yang call my phone dulu sebab tak online lagi time tu (around 9am, i think)- both happily ucap happy birthday face-to-face today sebab esok makayah kat KL. tak boleh nak skype. never mind! happy sajaaaa!!!!

2. reading this email waktu still dalam duvet just bukak bijik mata pagi tadi (around 8am):

Salam..

I want to be the first one to wish happy birthday.. xleh tunggu smpai esok dah ni.. hehe
i want to be the first one to bg adiah kat u ni.. xleh tunggu esok dah ni, i dah bank in rmXXX to ur account for u to buy any handbag yg u suka.. harap2 cukup la, kalu tak cukup nanti u tambah sendiri la ye..

all the best in future undertaking, jadi ank yg solehah, adik yg baik n ceria2 selalu..
jgn sedih2..

semoga panjang umur murah rezeki..
semoga berbahagia selalu..

beli la handbag yg mana u suka pun, harap2 cukup la tu..
nanti pas beli tunjuk kat i, i nak tgk mana adiah i tu.. hehe

hope u hepi with this n be happy always..

i dah sembahyang lama dah, n that is the figure yg kuar (nasib baik.. hehe)..
i ingat duk sembahyang lg lama figure tu nak turun, sekali tak turun2, duk XXXrm je.. hehe

selamat berbelanja la ye..

again,

HAPPY BIRTHDAY!!!
I LOVE YOU!!
MMUUAAHSS!!

-afifi-

p/s: the amount kena secret la. kasi baan ngan baen jeles. so depa akan up lagi hadiah! muahaha

3. listening and watching alia's performance with her 'selamat hari jadi achu' and 'happy birthday achu pini' songs, dan asyraf kat sebelah senyum sikit2 (eksen tau budak kecik ni!). alia punya semangat nyanyi kuat sampai batuk2. then sambung balik nyanyi, almost 20 kali kot dia dok ulang2 lagu2 tu, hahaha.
(i wish aiman ada sekali sebab budak ni adalah sangat PRO bab2 nyanyi nih. tak pa la, dia sekolah kan. postpone next week! )

4. baen ngan baan pun wish jugak. tapi cepat je depa tu tau! takut i mintak hadiah eh?? helloooo, hadiah untuk adik anda ini adalah kewajipan setiap tahun!


daripada kecik, every year, a month before my birthday, will be the busiest month for me la.
sibuk je paksa2 nak hadiah daripada semua orang
semua orang ialah ayah, mak, b.caq, baen, bfifi n baan je la
tok pun kadang2 kena jugak
tapi kat tok selalu mintak dia masak la
her asam pedas keladi is the best!!
mana nak carik keladi sini weih??

and sangat sangat sangat sangat sangat happy bila dapat hadiah2 tu
boleh demand tau!
tak pun, depa (selalunya baan la) belanja makan
waaa dah seronok melampau nih!
tahun ni punya hadiah postpone bulan 8 okeh?

mungkin sebab daripada kecik tradition bagi2 hadiah ni adalah sangat prominent dalam family
tak kira la besday ke, exam ke, gaji ke, pi jalan ke, apa2 la
so rasa macam dah wajib dah
best kan dapat hadiah??

lepas tu kan tadi
bila dah masuk 12am msia
ramai dah yang wish!
all over the moon sekali lagi
hahahaha
suka la time besday
even orang kata bila dah besar
celebration and happiness tu macam kurang
tapi, ntah i still think macam sama je
happening and mood ceria je!
alhamdulillah ^_^

Thank you Allah for this happiness
Thank you Allah for the loveliest family
Thank you Allah for the greatest friends ^_^

thank you everyone!!!
i love u!!!!!!

p/s: yes, afifi akib, u are the first one yang wish. email, sms and fb. i love u!!!

Tuesday, May 17, 2011

HAPPY BIRTHDAY :)

its 17th of May 2011, today
so it should be his 34th birthday ^_^
happy birthday to my abang yang kacak lagi baik hati, Azri Md Akib!

i love you sooooo much

and i miss you Bang Caq..

Al-fatihah

Monday, May 16, 2011

Happy teachers' day :)

My first teacher is absolutely my makayah <-- assume as they are one.n yes,both of them are THE ONLY ONE!
and also my abang2 yang baik
Sampai sekarang pun
They keep on guiding,teaching n reminding me
Thanks for everything
I love u!!!!
Mmmuuaahhsss <3

Ok for my formal education teachers
From my tadika,skolah rendah,menengah,maktab n uni
Thanks for the knowledge and effort
I'm not really a good student
Tapi bukan la jahat pun :)
Even selalu ada problem ngan cikgu2
Since skolah rendah
Mesti ada ja masalah
Sampai makayah pun tau
Tapi still tak rasa besalah
And keep on assuming
'its not my fault ok!'
Hahaha so very the tak matang ;p

N now i am a teacher-to-be
Semoga boleh jadi cikgu yang baik
Yang tak cari gaduh ngan students

Happy teachers' day
I love u cikgu2!!


Sent from my iPhone4

Sunday, May 15, 2011

Alton Towers again

esok CAL department buat trip pi Alton Towers
dah pi ngan kawan2 last year
best la!
so ikut lagi this year
free je :)

memang every year buat free trip ni
kira pi jalan2 ramai la
tahun lepas pi Charlecote Park
best jugak
ye la, bab jalan free memang la best kan!

esok kena bangun awal
9am dah kena gerak dari uni
doakan semoga tabah menjerit di Alton Towers
oh yeahhh :)

Friday, May 13, 2011

Alfatihah

got a call from bfifi at 7.30 in the morning
thought it was just a wake up call from him simply to say i am a lazy girl bla bla
and it turned out to be such a shock and sad news for me

my best and beloved cousin
my playmate and my friend
a young, simply sweet and funny girl with such a cheerful laugh
Nurul Farhana binti Idris
just passed away, Alfatihah
Allah.. i am so sad..

O Allah, we know it is the best
and i pray
may she rest in peace there
may Your love and forgiveness be upon her
and please, give strength to her family, amiiinn

to Pak Cik Deris, Mak Cik Ani, K. Na, K. Ita, A. Khairi, K. Shima and Nurul
please be strong

to Allahyarhamah Fana, you'll be missed dear
i love you...

Al- fatihah

Wednesday, May 11, 2011

akibat tak boleh tidoq

video

tiba2 tesangkut ngan lagu ni
yes, lagu dah lama
tapi ntah
dok dlm playlist
tiba2 dengar since last week
dok la melekat dalam otak
nice!
n dia menari pun best :)

kalau rajin cuba dengar ni
dia cover lagu ni cool ah!
sora dia cam husky
dia main gitar pun awesome ^_^

Tuesday, May 10, 2011

therapy

Bila susah hati kita kena buat apa?
Yes!kita kena dok sorang2
Then kita kena cari benda yang simple dan sedap
Then kita makan slow2
Bila makanan tu sedap
InsyaAllah hati pun sedap sikit
Oh tapi jangan lupa baca doa
Baru la therapy ni bekesan
Lagi satu
Jangan cakap ngan orang
Dok sorang2 je
Baca buku,sipping the latte,munching the scone
And all is well indeed
Alhamdulillah :)

Monday, May 9, 2011

Bourton-on-the-Water

ish lama kan tak update pasai jalan2 kat sini?
bila check balik dalam iPhoto baru perasan folder ni..

ni a week after makayah balik
5 gorgeous (wow!) girls from 13 Westminster
ikut university trip pi Bourton-on-the-Water
jom, meh nak bawak jalan kat tempat ni yang jugak dikenali sebagai 'Venice of the Cotswolds' :)
dalam sejam by bus from Warwick University

Bourton ni still consider as a village (large village)
located at Gloucestershire, dalam area Cotswolds
tempat ni dianggap as "Venice" of the Cotswolds sebab the bridge-spanned stream that runs through the village
kira macam sungai tengah2 kampung
pastu ada banyak bridge/titi sepanjang sungai tu
ala macam Venice la kan <-- macam pernah pi! tak pa, bulan 7 ni kita pi na :)

mula2 sampai. around 11am.

one of the bridges.

oh boleh main jalan2 dalam ni eh? kat sini ramai orang sebab ni macam centre village. tepi2 tu banyak coffee house, nice :)
tempat buat perfume. bukan perfume YSL, dior semua tu. ni yang jenis pure perfume tu. ada vanilla, rose, musk etc. too strong!! pening..

jalan2 sepanjang sungai, nampak rumah ni. macam best kan? ada arch.

kat sini dah hujung2 sikit. orang dah kurang. dan2 gedik nak main air jugak!

sejuk!!! macam masuk dalam ais. ni pun posing sat ja, terus naik..

kesian kuda ni kan? mesti dia pun sejuk. tapi, macam best kan naik kuda! teringin :(

stop tepi sungai tu sambil lunch. bawak bekal nasik. sedap kan makan time travel?yum yum

sambung jalan ke The Dragonfly Maze.

dalam maze.

me n yana. maze, maze jugak, posing kena jaga!

centre maze tu. ada rumah kecik. kena carik dragonfly dalam tu. n yes! can u see it? dalam mulut katak tu.. kena solve riddle dulu, then tekan button kat dinding baru mulut katak tu tebukak and nampak the golden dragonfly :)
p/s: kami main kecoh sebenanya. huahuahua

keluar dari maze tu. sambung jalan kat farm pulak. Old McDonald had a farm, e-i-e-i-ooo <-- lagu fevret aiman dulu2!
sheep farm ni. alaa macam dalam cerita omputih tu..tak dak apa, ada sheep ngan babi. takut :(

farmer :D

mek teringin nak masuk Birdland. so here we are. ada banyak jugak la burung2 ni semua. tapi, i'm really not interested la. kat rumah pun kalau pi zoo (countless time ok!) just for the sake of aiman n alia yg obsess ngan binatang. urgh! hopefully asyraf will be like me! kan asyraf kan??

burung kakak tua, hinggap di jendela, nenek sudah tua, giginya tinggal dua...lechum, lechum, lechum ulala!
uwaaa i miss my babes la. dulu time aiman, adam ngan alia, bila jadi nanny je, mesti tak dak keja lain, nyanyi je! n this is one of the songs. asyraf, depa nyanyi kat asyraf dak la ni? sobs T_T

penguin. favourite mek :)

flamingo

keluar dari Birdland dah petang. ni kira last chance nak main air sebelum balik Warwick. mek je main time ni. ohho, see? banyak itik belakang tu. i dont like laa... itik sini ganas! suka terbang tinggi2, n soooo berani! sorry la depa nak takut orang. relax je jalan sebelah, i will be so freaking out!demm!!

hi-tea with cream tea at one of the beautiful coffee houses. alaa time ni scones tak sampai lagi.

last sebelum naik bus. souvenir shop. garang nampak mek?? ;p

nice la Bourton ni.
plus weather time ni syok jalan2
tak payah pakai tebal2 n tak bepeluh :)

Sunday, May 8, 2011

happy birthday Aadila Fatin Mohd Desa :)

this entry should be published on 6th of May
unfortunately, i just have the chance to write and publish it today
so here we go!

HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO YOU
HAPPY BIRTHDAY TO KAYLA
HAPPY BIRTHDAY TO YOU!!!!!
*yeahhhh! clap2*

semoga sentiasa dirahmati
semoga happy selalu
jangan susah2 hati and sedih2 dah okeh!

on the 5th tu
fini balik kelas dah lambat
tengok2 dia dah dok kat dapur uli tepung!
what the!!
birthday girl is supposed to enjoy all the luxuries and can belagak to be the big boss la Kayla!
just name it, n we do it!
ceyyy, memang la kan
tapi dia kata teringin nak makan murtabak pisang
adeiiii
jenuh nak call tok kan
tok je pandai bab2 roti canai, murtabak pisang, roti telur semua ni
dah la time tu dah almost 6pm
means kat msia dah 1am
memang tak la nak call tok kan pagi2 buta camtu ;p
nasib baik dia memang dah ambik resepi from her mom
so dia la kena buat
sorry kayla!
tapi, we did help :)))

so the birthday feast for that night:
-murtabak pisang <-- quite a success for such first attempt! even the tepung was a bit cepat koyak time tebar. tak pa, balik nanti suruh tok ajar lain :)
-2 pizzas
-salad with thousand island dressing
-grilled cube potatoes

nampak sihat kan?
tak dak nasik, cakes (or cheesecake!), caramel pudding bla2
well, we are on diet now! <-- berapa lama ntah boleh tahan ;p
muahahaha

see? tangan yang lembut lemah gemalai sedang menarik-narik adunan tepung selepas ditebar demi menjadikan murtabak pisang yang lazat! oh awesomenyaaaaa gadis itu :)))

pewwwiiittt! murtabak pisang siap!!

finally, ni la hadiah from me n intan . The Dreams Unlimited from The Body Shop gift set. ohho, the roses from belakang rumah eh!

so again, to Aadila Fatin @ Kayla:
HAPPY 22nd BIRTHDAY!!!!
love u bebeh ^_^